Aromatik taze baharatlar nasıl kurutulmalı ve saklanmalı

Dört mevsim mutfağımıza tat ve şifa katan, pekçoğu antibakteriyel özelliğe sahip taze baharatları, mevsimi dışında da kurutarak tüketiriz. Eğer kurutma ve saklama koşullarına dikkat etmezsek, bir müddet sonra renklerinin ve aromalarının değiştiğini farkederiz. Eğer hazır kurutulmuş baharat alıyorsanız, mümkün olduğu hijyenik ortamda saklanmış olmasına dikkat edin. Az miktarlarda alın ve çabuk tüketin.

Baharatları kurutarak saklama: Pek çok ot/ baharat kurutmaya uygundur. En çok tercih edilen yöntem de budur. Baharatları mevsiminde alıp kurutmak, olmadığı zamanlarda işimizi kolaylaştırır. Ama kuruturken aromalarını ve renklerini kaybetmemeleri için dikkatli olmak gerekir. Kurutulacak baharatların, en tazeleri seçilir. Daha sonra kötü yaprakları temizlenir, iyice yıkanıp kurutulur. Ardından altına kağıt havlu serilmiş bir tepsiye yayılarak, tozdan korumak için üzerine ince bir tülbent örtülür. Ya da demet halinde toplanıp, yaprakları aşağıda duracak şekilde yüksekçe bir yere asılır. Kurutma işleminin yapıldığı yer, nemsiz, kuru, karanlık ve havadar olmalıdır. Doğrudan güneş altında asla kurutulmamalıdır. İyice kurumuş yapraklar saplarından ayırılıp, elde iyice ufalanır. Daha sonra temiz ve mümkünse koyu renkli cam kavanozlarda saklanır. Ya da kavanozları dolap içinde saklamak gerekir. Ben birazını bu şekilde, birazını da ufalamadan yapraklar halinde saklarım. Daha sonra bitki çayı yapmak istediğimde bütün yaprak olarak kullanmak için, ya da daha güçlü bir aroma istediğimde kullanırken ufalarım. Bu yöntemle neredeyse bütün otlar kurutulabilir.

Aromatik baharatları derin dondurucuda saklama: Yine kötü yaprakları ayrılmış, yıkanmış ve kurutulmuş otları (salata kurutucuları bu iş için mükemmel) ufak miktarlara ayırın. Küçük ve kilitli buzdolabı poşetlerinin içine yerleştirin. Derin dondurucu da saklayın. Donmuş olan otlar, hemen kırılacak ve yemeklerde kullanmaya hazır hale gelecektir. Kullanırken çözdürmeden ufalayarak hemen yemeğinize ilave edin. Bir yöntem de, buz kalıplarında dondurup, kolayca saklamaktır.

Arnavut biberi: Eylül-Ekim aylarında bolca olan acı arnavut biberi ya da diğer çeşitlerini temiz bir ortamda iyice kurutun. Daha sonra bir öğütücüden geçirin ve bütün bir kış kullanacağınız acı pul biberiniz hazır olsun. Bütün olarak saklamak isterseniz, temiz bez torbada, ya da cam kavanozlar içinde kuru ve serin bir ortamda saklayın. Yemeklerde ister bütün olarak, ister elinizde ufalayıp tanelerini ekleyerek kullanılabilir. İsterseniz kırmızı biberli tuz olarak hazırlayıp, isterseniz de kavanozda yağ içinde saklayabilirsiniz. Ben bu kış için balkonumda yetiştirdiğim biberlerimi kuruttum. Sizlere de, balkonda baharat yetiştirmeyi tavsiye ediyorum.

Temmuz 2009

 


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.